Blog

Schiermonnikoog

Dag 4 en 5

Dan is het donderdag, de hele dag wordt er regen voorspeld maar gelukkig voor ons is het in de ochtend nog droog en dus weer op de fiets. Dit keer gaan wij even bij de bunker kijken.

Bunker Wassermann

De bunker is in 1943 gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall.De bunker zelf is maar een kleine schakel in de Atlantikwall. De bedoeling was om er een radarantenne zou komen maar die is nooit gekomen. Nu is er op de bunker een uitkijkpunt en ook in de bunker kan je een kijkje nemen.
Bron: natuurmonumenten Schiermonnikoog

Slangenkruid

Het weer blijft meewerken en zo gaan wij toch nog even een rondje lopen. Dit keer hadden wij te maken met nieuwsgierige geiten. Eenmaal verzekerd dat wij geen gevaar vormde gingen de geiten weer hun eigen weg en konden wij aan de wandeling beginnen.

Overgeleverd aan de elementen
Verwaaid

Zelf vind ik het wel een heel mooi gezicht dat je aan de bomen ook goed kan zien hoe de wind meestal staat. Helaas lukt het mij niet om de konijnen die in de duinen leven te fotograferen, iets met die waren een stukje te snel voor mij. Dus dit keer blijf ik maar van het landschap genieten en de geiten.

Geitenoverleg
Op de uitkijk

Na een kort rondje besluiten wij weer terug naar de fiets te gaan, het is nog steeds droog dus daar willen wij dan nog wel gebruik van maken. Ineens blijkt een geit te gaan bokken, mooi gezicht en geluid.

Recht van de sterkste

Wij fietsen nog even naar het strand. Een stukje lopen langs de vloedlijn en niet vergeten de vloed in de gaten te houden. Zodat wij niet ingesloten raken in het water. Zo gezegd zo gedaan, er wordt naar schelpen gezocht en ik blijf mij wel vermaken met mijn camera, genoeg te zien hoor.

Overvliegende meeuw
Waterwerken
kwal

En dan blijkt dat wij toch niet helemaal goed hebben opgelet en wij toch even moeten waden om weer op het droge strand te komen. Gelukkig was het kniehoog en zijn wij zonder problemen weer op het strand gekomen. Ondertussen begint het ook te druppelen dus weer terug naar het hotel om weer op te drogen. Het blijft helaas nat maar even een beetje rust is misschien ook niet verkeerd.

Aalscholver

Vrijdag is het weer droog en voor ons tijd om weer terug naar huis te gaan. Wij pakken de middagboot dus nog een keertje een stukje fietsen over het eiland. Ik vind het een heerlijk eiland om te zijn, te genieten van de natuur en bezig te zijn met fotograferen. Hoewel er wel wat uitdagingen voor mij zijn lukt het wel om alles wat ik wil te doen.

Portret aalscholver

Bij de Berkenplas zoeken wij een bankje. Blijkbaar gaat de puf er toch een beetje uit. Voor ons zit een aalscholver rustig een beetje te poetsen en te rusten. Dat is even mooi meegenomen als oefenmateriaal.

Poetsen
Model

Ook een meeuw wil wel even model zitten voor mij.

portret meeuw

En dan is het echt tijd om de gehuurde fietsen terug te brengen. Wij pakken nog even een terrasje en dan gaan Henk en Tobias weer met de taxi naar de boot en Jorrik en ik pakken de fiets. Kunnen wij nog even langs het wad gaan om daarna te gaan wachten op de boot.

Afscheid van het wad
Uitzicht tijdens het wachten

Nog een paar fotootjes maken en dan de camera opruimen en genieten van de overtocht naar het vaste land.

Uitzwaaien

Het was genieten op Schiermonnikoog. Zoveel gezien en ook zoveel nog niet gezien. Maar helaas aan alles komt een eind en zo ook aan deze vakantie.

Schiermonnikoog 27 en 28 juli

Schiermonnikoog

Dag 3

Als fotograaf houd ik ervan om vroeg op pad te gaan. Ook al is het vakantie ik probeer dan toch minstens 1 keer de vroege ochtend mee te krijgen. Dus wekker vroeg zetten. Jorrik gaat ook mee en zo gaan wij voor het ontbijt met zijn tweeën op pad. Op zoek naar de vogelhut. Jammer genoeg geen ochtend met heel veel kleur. Het is wel heel bewolkt maar droog.

Lepelaars

Het is door de bewolking nog redelijk donker. Ik schroef voor de foto met de lepelaars mijn iso omhoog naar 800. Hoe hoger de iso hoe meer kans er is op ruis op de foto. Maar omdat ik het liefst uit de hand fotografeer wil ik mijn sluitertijd zo kort mogelijk houden om geen bewogen foto te krijgen. Nu is een lepelaar een vogel die makkelijk te volgen is en waar je dus ook best wat kan uitproberen met de camera.

Goedemorgen Eend

In deze hut is op dit moment niet zo heel veel te zien. Hierdoor besluiten wij nog een stukje verder te fietsten. Om als snel weer af te stappen.

Familie konijn
Overstekende fazanten

Na deze weggebruikers maar voorrang gegeven te hebben gaan wij weer rustig verder. He daar is de foto hut die ik eigenlijk naar toe had gewild. Deze hut heeft op dit moment zeker meer om te zien. Een mooie groep lepelaars en verschillende eenden en ganzen. De fuut laat zich ook bewonderen. Mooi om te zien en van te genieten.

Ochtendritueel
Wakker worden
Jong van de fuut

Nu nog even doorfietsen naar het wad. Het is nog vroeg zat dus tijd genoeg voor het ontbijt. Toch ook maar de wolken in de gaten gaan houden, er komt een donkere dreigende lucht aan. Gelukkig is alles relatief dichtbij en zo kunnen wij nog genieten het leven op het wad.

ochtendbuffet
Bontbekplevier

Dit kleine vogeltje is een echte pionier en houdt van open en zandig gebied, van de slikken. Hij broed op schelpenstranden en dan is de bontbekplevier goed gecamoufleerd. Helaas staat hij als broedvogel op de de rode lijst. Wel trekt hij veel door over het waddengebied op zoek naar voedsel. Het zoeken naar voedsel gaat op het oog zoals alle plevieren doen. Lopen, stoppen, pikken. Op het menu staan dan ook garnalen, wormpjes, slakjes en larven. Alles wat zich in het slijk verstopt weten ze wel raad mee.
Bron: Vogelbescherming

Vrijheid
Goudplevier

Nu trekt het toch wel heel erg dicht en is het eigenlijk ook wel tijd om weer terug naar het hotel te gaan. De rest van de ochtend zitten wij vooral in het dorp om in de middag weer naar het strand te gaan.

Zeeraket

Tobias heeft een vlieger gekocht en zo zijn de mannen daar lekker mee bezig en kan ik ongestoord mijn gang gaan.

Vliegeren
Pionier

Voor de avond hebben wij een tocht geplant naar het uiterste puntje van Schiermonnikoog, de Balg. Wij gaan per balgexpres over het strand. Op de Balg kan je alleen met eb komen omdat die met vloed is overstroomd. Het is dan een rustplaats van zeehonden. Nu moet ik eerlijk toegeven dat het rondrijden in een kar achter een trekker mij nooit heel erg trekt. Maar dit was puur genieten, zo over het strand langs de kustlijn.

Balgexpres
Rustende zeehonden

Het blijft wel van belang om op flinke afstand te blijven van de zeehonden. Maar dan blijven ze ook rustig liggen en kan je ze prachtig fotograferen. Wat is dit genieten zo dichtbij de zeehond te kunnen zijn. Wat een bijzonder stukje natuur is dit. Langzaam begint de lucht ook te kleuren en moeten wij zo ook weer van de plaat af. Als het vloed wordt stroomt de plaat weer over en gaan de zeehonden weer aan het jagen.

De avond valt
Avond op Schiermonnikoog

Dit was echt wel een geweldige dag met foto’s maken en het smaakt zeker naar meer om zo bezig te zijn. In het hotel is het vooral nagenieten van deze prachtige ervaring en ik kan iedereen ook zeker aanraden om met de balgexpres mee te gaan.

Schiermonnikoog 26 juli 2023

Schiermonnikoog

dag 2

Vandaag gaan wij op de fiets naar de Kobbeduinen. Een mooie fietstocht waarbij er toch ook regelmatig een tussenstop gemaakt wordt. Vanaf de kobbeduinen heb je een mooi uitzicht op de Noordzee en de Waddenzee. Tussen de duinen en de zee liggen de kwelders.

Tussenstop

Gevormd door de wind
Bruine kiekendief

En dan vliegt er een Bruine kiekendief over. De Bruine kiekendief is een inheemse roofvogel die houdt van moerasgebieden en dan heeft hij de voorkeur aan rietmoeras. De Bruine kiekendief is een zomervogel die hier broed en in augustus/september wegtrekt naar Zuid-Europa, Noord-Afrika en hij blijft ook wel in ZW-Nederland.
Bron: vogelbescherming

Vogelvlucht

Dit zijn toch wel de momenten waarop mijn hart sneller gaat kloppen en ik heel geconcentreerd aan het werk ga. Wat wil ik laten zien en hoe ga ik dat vastleggen. Deze prachtige roofvogel die laag over het land vliegt op zoek naar een prooi. Dan is dit toch wel zoals ik het wil meegeven. De Kiekendief scherp want daar gaat het om maar de rest is alleen maar om de weidsheid te laten zien.

Boerenzwaluw
Vrijheid
Theekransje (Kneu)

En dan zijn wij bij het einde van het fietspad ofwel bij de Kobbeduinen. Hier zetten wij de fietsen neer en gaan verder wandelen. Maar eerst even uitkijken over de kwelders.

Kobbeduinen
Mijn prooi
Zeezicht

Na een flinke struintocht door de kwelder krijgen wij weer zicht op de zee. Kwelders ontstaan door verlanding van het wadbodem. Elke keer als het wad met vloed wordt overspoeld blijft er slik achter. Als het hoog genoeg is krijgen de pioniersplanten de kans om te groeien zoals zeekraal en slijkgras. In het broedseizoen is de kwelder een heerlijk broedparadijs en daardoor niet toegankelijk. Buiten het broedseizoen mag je struinen.
Bron: Nationaal Park Schiermonnikoog

vrij spel

Voor ons is het weer tijd om terug te gaan naar de fietsen en dan weer naar het hotel. Ik heb genoten van de ruigheid en schoonheid. Het was een dag van genieten en heel veel foto’s maken. Soms adembenemend maar dat is iets waar ik op moet gaan letten. Blijven ademen tijdens het maken van de foto.

Schiermonnikoog 25 juli 2023

Schiermonnikoog

Dag 1

Al heel lang staat op mijn verlanglijstje om naar Schiermonnikoog te gaan om te fotograferen. En zo is het deze zomer er van gekomen om die kant op te gaan, met Henk, Jorrik en Tobias. Op maandag stappen wij in de auto op weg naar het eiland. Zonder moeite komen wij aan in Lauwersoog waar wij de auto parkeren en toch maar even wachten tot de bui over is voor wij naar de boot wandelen.
Wij zijn goed op tijd dus nog wel even een poosje wachten maar dan kunnen wij aan boord.

Haven Lauwersoog 24 juli 2023
wegwezen

De boot vaart af en het zonnetje schijnt er lekker bij. Genoeg redenen om op het dek te gaan zitten en te genieten van de overtocht. Natuurlijk heb ik de camera alweer paraat om alles vast te kunnen leggen. Toch zit ik echt niet non stop te fotograferen. Een beetje kletsen met de mannen en rond kijken. Echt stil is de overtocht niet aangezien er telkens een autoalarm naast ons afgaat. Dat zijn maar kleine details voor ons is het nu vakantie.

Schiermonnikoog

Na het afmeren ga ik met Jorrik op de fiets naar het hotel en Henk met Tobias met de taxi. Een leuk hotel om hier een midweekje te verblijven en na een korte rust op weg om voor de jongens fietsen te regelen. Natuurlijk gaan wij gelijk het eiland een beetje verkennen. Er is genoeg natuur en hoewel het in het dorp vrij druk is merk je daar weinig van daarbuiten .

Uitzicht op zee
Rode vuurtoren

Op Schiermonnikoog staan 2 vuurtorens de rode (Noordertoren) en de witte (Zuidertoren). Beiden zijn geplaatst in opdracht van koning Willem III. Beiden krijgen een stilstaand lichttoestel maar als de Noordertoren een mechanisch draaiend licht krijgt is de Zuidertoren overbodig. Een tijdlang is de Zuidertoren nog in gebruik als watertoren. Nu wordt die alleen nog gebruikt als antennemast.
De Noordertoren is nog in functie en wordt 24 uur bemand.
Bron vvv Schiermonnikoog

Stuifzand
Sterk in de wind
Noordertoren

Al snel is ook de middag voorbij en na een goede stevige maaltijd en een avondwandeling is de eerste dag alweer een feit. Ik vind het eiland prachtig en kan zeker hier heel veel oefenen met mijn fotografie.

Maan

Schiermonnikoog 24 juli 2023

Bergen op Zoom

Nu de kinderen steeds ouder is het ook een stuk makkelijker om er even tussenuit te knijpen. Soms met een reden erachter of gewoon omdat het leuk is. Op deze manier kom ik dan ook weer in andere gebieden waar ik intens van geniet. Dit keer zijn wij een weekend neergestreken in Bergen op Zoom. Van te voren alvast gekeken wat er te beleven valt voor een natuurfotograaf en dan regent het. Helaas is mijn camera niet waterdicht en een goede regenhoes heb ik nog niet voor de camera. Wachten dus tot het droger wordt en dan wel lekker naar buiten.

Aan het eind van de middag was het droog genoeg om even een verkennend rondje te lopen. Al snel vinden wij een blote voetenpad. Toch maar de schoenen aangehouden, is toch voor mij wat verstandiger maar ondertussen is het volop genieten van een andere omgeving.

Hoewel het weer nog steeds niet echt lekker is, is de lente er toch echt wel. In het park staan de bomen mooi in bloei en de vogels zingen hun longen uit hun lijf. Genoeg te zien en te ervaren.

De volgende ochtend is het weer een stuk beter en kunnen wij naar buiten zonder een regenbui over ons heen te krijgen. Zelf het zonnetje laat zich vrolijk zien.

En dan is de laatste dag aangebroken. Voordat wij weer terug naar huis gaan gaan wij nog naar Markiezaat waar een vogelkijkhut staat, deze wil ik heel graag bezoeken. Zo gezegd zo gedaan. Het blijkt een drassige wandeling te worden dus ook goed uitkijken om niet uit te glijden maar ook de ogen en oren open om te horen en te zien wat er allemaal is.

Buizerd

Zo een open grasland is het makkelijk ver kijken en al snel spot ik de buizerd in de lucht. Kan ik mooi weer oefenen om vliegende vogels te fotograferen, iets wat ik nog steeds lastig vind om ze goed in de zoeker te houden en scherp te blijven stellen op de vogel.

Eenmaal het grasland overgestoken komen wij in meer bos en struik gebied. Genoeg te horen en te spotten maar ook lastig om de snel bewegende kleine vogeltjes scherp op de foto te krijgen.

Tjif-tjaf of Fitis

En dan zijn wij bij de vogelhut. Wat een mooie grote hut met aan alle kanten kijk gaten. Eerst rustig kijken wat is er allemaal te zien, naast de gans en eend. Het voordeel voor mij is dat er je kan zitten en foto’s kan maken vanuit de zittende positie, helaas kan je daardoor niet op ooghoogte komen.

Canadese Gans
Blauwe reiger
Krooneend

Zo rustig zitten, kijken en fotograferen is ook 100% genieten en dan ineens vliegt er een roofvogel voorbij. Henk stoot mij aan ik richt en maak zoveel mogelijk foto’s, zo gaaf dat ik bijna vergeet adem te halen. En ik kan de blauwe kiekendief van mijn wensenlijstje afstrepen. Wat een geluk om deze prachtige roofvogel zo lang te zien en te kunnen fotograferen.

Blauwe kiekendief

En dan gaan wij weer terug de wandeling vervolgen. Deze hut is zeker de moeite waard om te bezoeken als je van vogels houdt.

Roodborstje

En dan worden wij ook nog getrakteerd om een privéconcert van deze knappert. Wij besluiten om ook nog even bij de uitkijktoren te kijken. Zelf houd ik wel van hoogtes en hoewel ik op krukken loop weerhoud het mij niet om toch te klimmen en zo genieten wij van het uitzicht over het meer en het gebied.

IJslandse paarden
Vogelkijkhut

Nog even een stukje verder lopen, het is zo genieten. Helaas gaat mijn knie met lopen steeds meer pijn doen en hoewel ik niet wil toegeven is het mooi geweest en sluiten wij een heerlijk en mooi weekend af.

Bergen op Zoom 1 – 3 april 2023